Program liturgic decembrie 2013-ianuarie 2014 la Madrid / Programa litúrgico diciembre 2013-enero 2014 en Madrid


-25 DECEMBRIE / DICIEMBRE – NASTEREA DOMNULUI (CRACIUNUL) / NATIVIDAD DEL SEÑOR (NAVIDAD) -  SF. LITURGHIE / DIVINA LITURGIA - 12.15

-25 - BINECUVANTAREA CASELOR / BENDICIÓN DE LAS CASAS - MADRID

-28 DECEMBRIE /DICIEMBRE – RIVAS 

-29 DECEMBRIE / DICIEMBRE – SF. LITURGHIE / DIVINA LITURGIA – 12.15 H - ARGANDA

-1 IANUARIE /ENERO – ANUL NOU, SF. VASILE CEL MARE / AÑO NUEVO, S. BASILIO EL GRANDE – 12.15 H - PARLA

-4 IANUARIE / ENERO – ALCALA DE HENARES - COSLADA

-5 IANUARIE / ENERO – SF. LITURGHIE / DIVINA LITURGIA - 12.15 H - ALCORCON

-6 IANUARIE /ENERO –BOBOTEAZA, HRAMUL PAROHIEI / EPIFANÍA, FIESTA PATRONAL - SF. LITURGHIE / DIVINA LITURGIA -12.15 H. - COBEÑA

-12 IANUARIE / ENERO – SF. LITURGHIE /DIVINA LITURGIA - 12.30H - S. MARTIN DE LA VEGA

HARURI SI BINECUVANTARI PRIN HRISTOS DOMNUL! / ¡GRACIAS Y BENDICIONES A TRAVÉS DE NUESTRO SEÑOR JESUCRISTO!

Pr. Protopop / P. Arcipreste Bogdan Vasile Buda

Reuniunea preoţilor greco-catolici din Spania / Reunión de sacerdotes greco-católicos rumanos de España


🇷🇴


Cu binecuvântarea PF Arhiepiscop şi Cardinal Lucian si cu parinteasca indrumare a PS Virgil Bercea responsabilul cu diaspora greco-catolica din partea Sfantului Sinod al Bisericii Romane Unite cu Roma a avut loc la Madrid reuniunea preoţilor greco-catolici care activează în Spania. (27-28-29 Octombrie). Au partcipat: Pr. Sorin Catrinescu (Parohia- de Granada), Pr. Călin Băgăcian (Parohia de Leon), Pr. Daniel Lazăr (Parohia de Ciudad Real), Pr. Claudiu Sferle (Parohia de Calahorra), Pr. Radu Bokor (Parohia de Alicante) şi Pr. Vasile Buda (Prot. Madrid). Nuau reusit să participe Pr. Ionică Cozmuţa (Parohia din Palma de Mallorca) şi Pr.Gheorghe Boroş (Parohia din Almeria). Au fost tratate probleme pastorale de actualitate cu care se confruntă diaspora greco-catolică din Spania şi nu numai.

În acest context de colaborare frăţească  s-a încercat trasarea unei viziuni pastorale coerente, în ceea ce priveşte “conservarea vie a tradiţiei şi identităţii de ”catolici de rit oriental”, - (dimensiunea teologică) precum şi “transmiterea şi cultivarea credintei” prin trăirea “liturghiei celuilalt”,  în viaţa concretă - (dimensiunea liturgică si spirituală). La propunerile preoţilor participanţi s-a insistat pentru promovarea patrimoniului liturgic şi spiritual al Bisericii greco-catolice prin conferinţe, traduceri şi publicaţii care să ajute la o mai bună cunoasterea a prezenţei noastre în Peninsula Iberica.

La acest eveniment şi-a adus aportul printr-o conferinţă privind emigraţia, Pr. Antonio Martinez Rodrigo, delegat din partea Arhiepiscopiei de Madrid (28 Octombrie) si Călugărul Eugenio Bakaikoa fost misionar în Africa (42 de ani) care a prezentat o frumoasă marturie personală în cadrul reflecţiei spirituale susţinute în cea de a doua zi a reuniunii (29 Octombrie). A fost lansată şi cartea Pr. Catrinescu Sorin despre “Entender la religiosidad cristiana en el Este de Europa”.

Biroul de Presă al Protopopiatului de Madrid

🇪🇸


Con la bendición de S.E. el Cardenal Arzobispo Luciano y con la guía paternal de Mons. Virgilio Bercea, responsable de la diáspora greco-católica del Santo Sínodo de la Iglesia Rumana Unida con Roma, los días 27, 28 y 29 de octubre tuvo lugar en Madrid una reunión de los sacerdotes greco-católicos que ejercen sus actividades pastorales en España. Los participantes fueron los PP. Sorin Catrinescu (Parroquia de Granada), Călin Băgăcian (Parroquia de León), Daniel Lazăr (Parroquia de Ciudad Real), Claudiu Sferle (Parroquia de Calahorra), Radu Bokor (Parroquia de Alicante) y Vasile Buda (Arcipreste de Madrid). No pudieron participar los PP. Ionică Cozmuţa (Parroquia de Palma de Mallorca) y Gheorghe Boroş (Parroquia de Almería). En la reunión se trataron temas pastorales de actualidad con los cuales se tiene que enfrentar la diáspora greco-católica de España y otros lugares.

En este contexto de colaboración fraterna se buscó trazar una visión pastoral coherente por lo que respecta a "la conservación viva de la tradición y la identidad de los católicos de rito oriental" (la dimensión teológica) y "la transmisión y el cultivo de la fe mediante la vivencia de la 'liturgia del otro' en la vida concreta" (la dimensión litúrgica y espiritual). A propuesta de los sacerdotes participantes, se insistió en la promoción del patrimonio litúrgico y espiritual de la Iglesia Greco-Católica mediante conferencias, traducciones y publicaciones que ayuden a conocer mejor nuestra presencia en la Península Ibérica.

En el acto participaron mediante sendas conferencias acerca de la emigración el P. Antonio Martínez Rodrigo, delegado del Arzobispado de Madrid (28 de octubre) y el monje Eugenio Bakaikoa, exmisionero en África (42 años), que dio un precioso testimonio personal en el marco de la reflexión espiritual del segundo día de la reunión (29 de octubre). También fue lanzado el libro del P. Sorin Catrinescu ("Entender la religiosidad cristiana en el Este de Europa").

Oficina de Prensa del Arciprestazgo de Madrid

Conferinţă ecumenică la Madrid / Conferencia ecuménica en Madrid


🇷🇴


„În contextul „Saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor”, în Centrul Ecumenic „Misioneras de la Unidad” de la Madrid, pr. protopop Vasile Buda, responsabil cu pastoratia credinciosilor greco-catolici în Spania, a sustinut conferinta: „Decretul Orientalium Ecclesiarum – punte de unitate între Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa”.


În prima parte a conferintei s-a prezentat aspectul istoric care a dat nastere decretului „Orientalium Ecclesiarum”. Un alt aspect important a fost evidentierea patrimoniului liturgic si spiritual al acestor biserici care au dat o exemplara marturie de credinta de-a lungul celor doua milenii de existenta. O alta abordare a decretului a fost cea ecumenica, prin care s-a subliniat rolul decisiv sau „vocatia ecumenica a acestor biserici” care prin bogatia teologica si spirituala sunt cu adevarat o punte de legatura si de unitate. Biserica Catolica are nevoie sa redescopere patrimoniul teologic pe care Bisericile orientale l-au mostenit de la Sfintii Parinti ca fiind un patrimoniu comun. În aceeasi masura Bisericile orientale au nevoie sa cunoasca experienta Bisericii Occidentale în confruntarea sa cu modernitatea, cu pluralismul cultural si cu mentalitatea moderna marcata de ateism si secularism.


Pentru a putea trai în mod coerent credinta, cu totii avem nevoie de contributia pozitiva si experientele traite de catre Bisericile de cele doua traditii, deoarece doar în lumina unei fuziuni „sinergice” dintre acestea putem gasi maniera de a fi crestini autentici la începutul mileniului III.


🇪🇸


En el marco de la Semana de Oración por la Unidad de los Cristianos, el P. Arcipreste Vasile Buda, responsable pastoral de los fieles greco-católicos rumanos de España, pronunció en el Centro Ecuménico de las Misioneras de la Unidad una conferencia titulada "El Decreto Orientalium Ecclesiarum, puente de unidad entre la Iglesia Católica y la Iglesia Ortodoxa".

En la primera parte de la conferencia se presentó el aspecto histórico que dio nacimiento al decreto Orientalium Ecclesiarum. Otro aspecto importante fue la exposición del patrimonio litúrgico y espiritual de estas iglesias, que han dado un testimonio ejemplar de fe a lo largo de sus dos milenios de existencia. El decreto también fue abordado desde el punto de vista ecuménico al subrayarse el papel decisivo y la "vocación ecuménica de estas iglesias" que, mediante su riqueza teológica y espiritual, son un verdadero puente de unión y de unidad. La Iglesia Católica necesita redescubrir el patrimonio teológico que las Iglesias Orientales han heredado de los Santos Padres como parte de su patrimonio común. Del mismo modo, las Iglesias Orientales necesitan conocer la experiencia de la Iglesia Occidental en su forma de afrontar la modernidad, el pluralismo cultural y la mentalidad moderna, marcada por el ateísmo y el secularismo.

Para poder vivir de modo coherente la fe, todos necesitamos la contribución positiva y las experiencias acumuladas por las Iglesias de ambas tradiciones, pues solo a la luz de una fusión "sinérgica" entre ellas podemos encontrar la manera de ser cristianos auténticos en estos comienzos del tercer milenio.

Oficina de Prensa del Arciprestazgo de Madrid.