Conferinţă ecumenică la Madrid / Conferencia ecuménica en Madrid


🇷🇴


„În contextul „Saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor”, în Centrul Ecumenic „Misioneras de la Unidad” de la Madrid, pr. protopop Vasile Buda, responsabil cu pastoratia credinciosilor greco-catolici în Spania, a sustinut conferinta: „Decretul Orientalium Ecclesiarum – punte de unitate între Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa”.


În prima parte a conferintei s-a prezentat aspectul istoric care a dat nastere decretului „Orientalium Ecclesiarum”. Un alt aspect important a fost evidentierea patrimoniului liturgic si spiritual al acestor biserici care au dat o exemplara marturie de credinta de-a lungul celor doua milenii de existenta. O alta abordare a decretului a fost cea ecumenica, prin care s-a subliniat rolul decisiv sau „vocatia ecumenica a acestor biserici” care prin bogatia teologica si spirituala sunt cu adevarat o punte de legatura si de unitate. Biserica Catolica are nevoie sa redescopere patrimoniul teologic pe care Bisericile orientale l-au mostenit de la Sfintii Parinti ca fiind un patrimoniu comun. În aceeasi masura Bisericile orientale au nevoie sa cunoasca experienta Bisericii Occidentale în confruntarea sa cu modernitatea, cu pluralismul cultural si cu mentalitatea moderna marcata de ateism si secularism.


Pentru a putea trai în mod coerent credinta, cu totii avem nevoie de contributia pozitiva si experientele traite de catre Bisericile de cele doua traditii, deoarece doar în lumina unei fuziuni „sinergice” dintre acestea putem gasi maniera de a fi crestini autentici la începutul mileniului III.


🇪🇸


En el marco de la Semana de Oración por la Unidad de los Cristianos, el P. Arcipreste Vasile Buda, responsable pastoral de los fieles greco-católicos rumanos de España, pronunció en el Centro Ecuménico de las Misioneras de la Unidad una conferencia titulada "El Decreto Orientalium Ecclesiarum, puente de unidad entre la Iglesia Católica y la Iglesia Ortodoxa".

En la primera parte de la conferencia se presentó el aspecto histórico que dio nacimiento al decreto Orientalium Ecclesiarum. Otro aspecto importante fue la exposición del patrimonio litúrgico y espiritual de estas iglesias, que han dado un testimonio ejemplar de fe a lo largo de sus dos milenios de existencia. El decreto también fue abordado desde el punto de vista ecuménico al subrayarse el papel decisivo y la "vocación ecuménica de estas iglesias" que, mediante su riqueza teológica y espiritual, son un verdadero puente de unión y de unidad. La Iglesia Católica necesita redescubrir el patrimonio teológico que las Iglesias Orientales han heredado de los Santos Padres como parte de su patrimonio común. Del mismo modo, las Iglesias Orientales necesitan conocer la experiencia de la Iglesia Occidental en su forma de afrontar la modernidad, el pluralismo cultural y la mentalidad moderna, marcada por el ateísmo y el secularismo.

Para poder vivir de modo coherente la fe, todos necesitamos la contribución positiva y las experiencias acumuladas por las Iglesias de ambas tradiciones, pues solo a la luz de una fusión "sinérgica" entre ellas podemos encontrar la manera de ser cristianos auténticos en estos comienzos del tercer milenio.

Oficina de Prensa del Arciprestazgo de Madrid.