miércoles, 1 de diciembre de 2021

Te Deum de Ziua Națională în Catedrala Blajului - Mesajul Preafericitului Lucian Cardinal Mureșan


Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a marcat Ziua Națională a României și aniversarea a 103 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia prin celebrarea unui Te Deum solemn în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.  Slujba a fost oficiată de Preafericitul Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, alături de Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.


Evenimentul, care a fost transmis în direct de TVR 3 și pe canalul Youtube Radio Blaj TV, a început cu mesajul de Ziua Națională a României a Preafericitului Lucian Cardinal Mureșan, pe care îl puteți lectura integral mai jos:


Dragi români,


Astăzi este Ziua Națională a României, a Patriei noastre iubite și binecuvântate de Dumnezeu! Astăzi este Sărbătoarea demnității, a libertății și a unității tuturor românilor! Astăzi suntem cuprinși cu toții de fiorul unei bucurii care ajunge la noi prin freamătul veacurilor, prin lupta și prin jertfele vrednicilor înaintași!


Cu aceste gânduri pline de emoție și de recunoștință celebrăm Marea Unire de la Alba Iulia, înfăptuită la 1 decembrie 1918, când aspirațiile atâtor generații se împlineau în mod providențial. Lumea întreagă înțelegea atunci că poporul nostru își luase destinul în propriile mâini iar idealul unității naționale, care deja unea inimile, trebuia să primească recunoașterea tuturor.


Biserica Română Unită cu Roma a contribuit atât de mult la pregătirea și la realizarea unității naționale prin slujitorii și fiii săi, trezind și formând conștiința latinității, susținând demnitatea românilor și continuitatea lor pe acest pământ cu argumente istorice, și cultivând dulcea limbă românească în expresia alfabetului latin. Unitatea națională nu s-ar fi putut realiza fără înmugurirea inițială a idealului național la nivelul conștiințelor, fără înveșmântarea sa într-o cultură modernă, sau fără deschiderea spre cultura europeană. Mai mult decât atât, Biserica Română Unită a dăruit neamului oameni care au știut să pună binele comun deasupra propriilor interese, dovedind că dragostea pentru Dumnezeu și pentru semeni merită orice sacrificiu.


Între aceștia, strălucește figura luminoasă a vestitorului Unirii la Alba Iulia, Cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, care afirma în fața Marii Adunări Naționale: „Ceasul împlinirii vremii este acesta…”. Ilustrul ierarh a subliniat unicitatea acelei zile cu tonalitățile profetice ale paginilor evanghelice: „Cuvintele Domnului se plinesc și aici, întru împlinirea dreptății dumnezeiești: mulți au dorit să vadă ce vedeți voi și să audă ce auziți voi și n-au auzit. Ochii voștri sunt fericiți că văd și urechile voastre fericite că aud… O viață întreagă veți mărturisi cu mândrie. Și eu am fost la Alba Iulia! Fiii fiilor voștri vor chezășui puternic și fericiți rostind: Și părinții noștri au fost la Alba Iulia…”.


La 30 de ani de la declararea solemnă a demnității românilor, Cardinalul Iuliu Hossu oferea o mărturie eroică, apărând credința catolică și demnitatea poporului român în furtuna prigoanei dezlănțuite de cei fără Dumnezeu. Așa cum jertfele înaintașilor nu au fost zadarnice, fiind răsplătite la 1 decembrie 1918, tot așa Cardinalului Iuliu Hossu i s-a recunoscut demnitatea de Martir, fiind ridicat la cinstea altarelor de însuși Sfântul Părinte Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 2 iunie 2019.


Ne exprimăm bucuria pentru faptul că organizatorii festivităților din acest an de la Alba Iulia, au decis ca Rezoluția Adunării Naționale să fie recitită în fața Monumentului Unirii de către urmașul episcopului Iuliu Hossu în scaunul eparhial de Cluj-Gherla.


Acum este timpul nostru! Viitorul României depinde de noi! Și noi, la rândul nostru suntem chemați să întărim unitatea printr-o unire tot mai profundă a inimilor, care să îi îmbrățișeze și pe românii plecați în străinătate; printr-o adeziune fermă la valorile care ne definesc, prin solidaritate și grijă față de cei aflați în dificultate sau în suferință. Prin implicarea noastră a tuturor, indiferent de confesiune sau etnie, România va putea depăși criza cauzată de pandemie!


În numele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Martiri, îl rog pe Isus Cristos Mântuitorul nostru, să binecuvinteze și să ocrotească poporul român!


La mulți ani România!


† Cardinal LUCIAN

Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică