viernes, 10 de septiembre de 2021

Întâlnirea Episcopilor Orientali Catolici din Europa - Comunicatul final


Întâlnirea Episcopilor Orientali Catolici din Europa 


Budapesta 4-8 septembrie 2021

 

Comunicatul final


 Între 4 și 8 septembrie 2021, s-a desfășurat la Budapesta, simultan cu cel de-al 52-lea Congres Euharistic InternaționalÎntâlnirea anuală a episcopilor orientali catolici din Europa, inițiată în sânul Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, și care în acest an, după amânarea obligatorie de anul trecut, din cauza crizei Covid-19, și-a reluat activitatea. Tema de reflecție propusă a fost: „Sinodalitate și Comuniune”, în jurul căreia s-au desfășurat diferitele conferințe, reflecții și dezbateri între episcopii orientali catolici prezenți. Au fost prezente Biserici catolice orientale din Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia meridională, România, Belarus, Armenia, precum și reprezentanți ai Bisericii Melchite din Antiohia – a fost prezent Patriarhul melchit Youssef Absi – și ai Bisericii Siro-Catolică, din diaspora sa europeană.


Episcopii prezenți, proveniți din diferite și diversificate realități, fie în timpul conferințelor din aulă, fie în colocviile informale și în diferitele întâlniri din aceste zile, au putut împărtăși problemele și speranțele, dificultățile și poate chiar contradicțiile care, în trăirea credinței de zi cu zi din propriile țări de proveniență, încearcă să le înfrunte ca păstori ai Bisericilor și să le trăiască în vestirea evangheliei.


În afara temei oficiale a întâlnirii, „Sinodalitate și Comuniune”, care a marcat desfășurarea diverselor conferințe din aulă, o altă temă prezentă în diferitele intervenții și în momentele de împărtășire mai informale și mai amicale, a fost experiența, trecută și din păcate încă prezentă, a crizei pandemice și consecințele pe care aceasta le-a lăsat în viața pastorală concretă a Bisericilor particulare.


Deschiderea Întâlnirii a avut loc duminică 5 septembrie, cu salutul de primire al Mitropolitului greco-catolic maghiar Fülöp Koscis, al Nunțiului Apostolic în Ungaria, Arhiepiscopul Michael August Blume și al Cardinalului Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Peter Erdő. Cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscopul emerit de Genova și președinte CCEE, a susținut conferința inaugurală prezentând tema „Euharistie și Comuniune”. În intervenția sa, cardinalul Bagnasco a dezvoltat această temă în șase puncte care stabilesc biblic, teologic și ecleziologic legătura strânsă dintre Euharistie și Comuniune. Eminența Sa a scos în evidență contrastul, deja prezent în ambientul biblic și care se poate perpetua până în zilele noastre, dintre păcatul care desparte și iubirea care unește. De asemenea, a evidențiat centralitatea lui Cristos ca legătură unică și fundamentală în comuniunea dintre creștini și dintre oameni. A privi lumea cu ochii lui Cristos.


Conferințele cu caracter științific au fost susținute de Părintele Roberto Repole, care a vorbit despre „Adunarea euharistică și adunarea sinodală: acțiunea comună a Spiritului Sfânt”. Oratorul și-a prezentat intervenția pornind de la cele două părți: Euharistia ca și lex orandi, și deci Biserica ca și casă, ca edificiu dar, mai ales, ca și trupul lui Cristos, iar mai apoi, a scos în evidență rolul adunării liturgice; Ecleziologia euharistică, care se naște din darul Spiritului Sfânt; Rolul sacramental al adunării liturgice.


În ceea ce a urmat, Profesorul Stefano Parenti a prezentat tema: „Comuniunea în Spirit în anaforele Sfântului Vasile cel Mare și a lui Ioan Gură de Aur: texte, teologie și practică”. Profesorul a introdus rolul prezenței pneumatologice în special în epicleza celor două anafore, scoțând în evidență rolul Spiritului Sfânt în sfințirea credincioșilor și a darurilor prezentate. O întreagă dimineață a fost dedicată apoi prezentării diferitelor Biserici sui juris, în special cu scopul de  a împărtăși cum fiecare dintre acestea a trăit și trăiește încă criza provocată de pandemie, evidențiind toate problemele, în special cele pastorale, pe care lunile de izolare le-au provocat în diferitele realități parohiale ale fiecărei Biserici Orientale Catolice. În finalul intervențiilor din aulă, a venit cea propusă de Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, care, în intervenția sa a dezvoltat tema „Aspectele practice ale sinodalității”. Părintele și capul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a scos în evidență câteva aspecte practice ale activității sinodale în sânul Bisericii Ucrainene, dispersată în toată lumea. După lex orandi propusă anterior, a fost pusă în evidență lex agendi ca și expresie practică și concretă a sinodalității.


Zilele au fost pline, în special după-masa, și de vizite și participări la activitățile religioase și culturale asociate Congresului Euharistic Internațional, desfășurat tot în aceste zile la Budapesta. O frumoasă expoziție despre Biserica Greco-Catolică din Ungaria, prin intermediul icoanelor și obiectelor de cult, a arătat bogăția artistică, iconografică și teologică a unei perioade cuprinsă între secolele XVI și XXI. Apoi, remarcabil prin calitate și execuție, a fost concertul Corului Sfântul Efrem, care în mai mult de cincisprezece limbi a interpretat cântece legate de tradițiile liturgice ale diferitelor țări din întreaga lume. La sfârșitul concertului, participanții s-au întâlnit pentru un salut cu Președintele Republicii Ungaria, Domnul János Áder și cu Primul Ministru Viktor Orban, prezenți la concert.


Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, care a concluzionat întâlnirea, a fost celebrată prin vecernia din biserica greco-catolică din Gödölő, în seara zilei de 7 septembrie, și în ziua următoare prin celebrarea utreniei în biserica parohială din Piața Trandafirilor și apoi a Sfintei Liturghii bizantine prezidată de către Patriarhul Youssef Absi, în Catedrala Mitropolitană Sfântul Ștefan din Budapesta.


Întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa, în acest încă tulbure an 2021, a scos în evidență pe de o parte dificultățile, suferințele și problemele provocate de pandemia de Covid-19, și pe de altă parte speranța, dorința și voința de a reveni la o viață nouă ale Bisericilor Orientale Catolice europene, o viață nouă care va fi, și deja este, un dar al Domnului care iubește și protejează Biserica Sa, El care este întotdeauna pentru noi toți doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, așa cum ne rugăm în Sfânta Liturghie.


S-a decis și locul întâlnirii prevăzute pentru anul următor 2022. A fost  propusă Armenia, data urmând să fie stabilită ulterior, undeva în septembrie 2022. Ca și temă pentru această întâlnire se înclină spre o reflecție asupra familiei în momentul mondial actual.


Prezența Spiritului Sfânt, invocată în epicleza Sfintei Liturghii, în contextul Congresului Euharistic Internațional, a fost trăită în aceste zile ca și izvor de comuniune cu Domnul și între păstorii Bisericilor Catolice Orientale, pentru a fi și noi, episcopi și părinți ai Bisericilor noastre, izvor de comuniune și de vestire a Evangheliei.



Sursă: e-communio.ro

Traducere din italiană Florin BODE