lunes, 24 de octubre de 2016

Fatima. Întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa


Diversitatea nu este un pericol, ci o comoară pentru întreaga Biserică. Sub acest motto a avut loc, la Fatima, în Portugalia, întâlnirea episcopilor catolici orientali din Europa, pe tema grijii pastorale faţă de imigranţii catolici orientali în ţările occidentale, informează site-ul Consiliului Conferinţelor episcopilor europeni.

Lucrările întâlnirii, la care au participat şi doi episcopi români, preasfinţitul Bercea şi preasfinţitul Crihălmeanu, s-au desfăşurat pe durata a trei zile, de la 20 la 23 octombrie 2016, fiind găzduite de patriarhatul latin de Lisabona, în prezenţa prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri.


Sursă: www.egco.ro

sábado, 22 de octubre de 2016

Episcopi greco-catolici români în pelerinaj la Fatima cu ocazia Întâlnirii Episcopilor Orientali din Europa


Întâlnirea anuală a Episcopilor răsăriteni catolici din Europa se desfășoară în acest an, 2016, între 20-23 octombrie, la Fatima, Portugalia – unul dintre cele mai mari sanctuare mariane din lume. Episcopii s-au reunit la invitația Patriarhului de Lisabona, Cardinalul Manuel Clemente, președintele Conferinței Episcopale Portugheze. În cadrul întâlnirii, peste cincizeci de Episcopi din 14 Biserici Catolice răsăritene și reprezentanți ai Conferințelor Episcopale din Germania, Italia și Franța, împreună cu prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene, Cardinalul Leonardo Sandri, și noul președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), Cardinalul Angelo Bagnasco, dezbat problemele legate de fenomenul migrației și provocările grijii pastorale față de migranții catolici răsăriteni.

Dezbaterea asupra problemei integrării migranților va fi îmbogățită prin mărturia unei familii de români și a unui profesor care lucrează zilnic cu fiii migranților. De asemenea, este studiată și relația dintre Biserica în care au fost primiți și Biserica de origine. Biserica Greco-Catolică din România este reprezentată la această întâlnire de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, și PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare. Preasfinția Sa Florentin a transmis, pentru Biroul de Presă al Episcopiei de Cluj-Gherla, primele impresii din Portugalia, alături de o serie de imagini din timpul călătoriei, din Lisabona și apoi din Fatima.

„Am ajuns la Fatima miercuri, 19 octombrie, la ora 20.30. Ieri – joi, 20 octombrie – am vizitat Lisabona, un oraș fascinant care se întinde pe o mare suprafață și are, în zona mitropolitană, 1,5 milioane locuitori, dar cu periferiile locuite, peste 3 milioane, deci aproape o treime din populația totală a Portugaliei, de cca. 10 milioane. Am locuit la Seminarul Părinților Dehoniani. Am vizitat orașul cu rădăcini antice, din timpul lui Ulise, un oraș tipic de litoral, dar cu un specific aparte, reconstruit din temelii după un cutremur și un tsunami.

Am vizitat Catedrala Santa Maria Maior, cu arhitectura în parte romanică și în parte reconstruită gotic, cu tezaurul ei și săpăturile arheologice care au dezvăluit straturi din secolul I, drumuri romane, case, temple etc. Am admirat ascensorul lui Eiffel și podul suspendat. Am vizitat casa în care s-a născut Sf. Anton, numit de Padova, și biserica în memoria Sfântului Anton. Am concelebrat cu Episcopul auxiliar de Lisabona în biserica Sf. Nicolae din Lisabona.

După amiază, la Mănăstirea Sf. Ieronim, am privit sarcofagul cunoscutului explorator portughez Vasco da Gama (1460-1524), apoi am admirat arta romanică și am purces într-o sală de conferințe, pentru deschiderea lucrărilor întâlnirii, și, apoi, din nou în biserică, am celebrat Vecernia bizantină. După rugăciune am plecat spre Fatima, și în această călătorie de două ore am văzut locul din care a plecat Vasco da Gama spre ‘cucerirea lumii’ – descoperirea Braziliei. Seara, ne-am rugat o parte din Sfântul Rozariu la Capela aparițiilor din Fatima. Sfântă Maria, roagă-te pentru noi și pentru cei care ni s-au încredințat în rugăciune!”

Fatima este unul dintre cele mai mari sanctuare din lume dedicate Preasfintei Fecioare Maria, unde, în anul 2017, se va celebra centenarul aparițiilor Preacuratei în fața celor trei păstorași, pe Cova da Iria – prima apariție fiind în 13 mai 1917, și apoi în data de 13 a fiecărei luni, până în 13 octombrie 1917, când, așa cum vestiseră cei trei copii vizionari, s-a produs „miracolul soarelui” în fața a peste 70.000 de oameni. Pe acel loc s-a construit ulterior o biserică pentru pelerinaj. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, aniversând un an de la atentatul care l-ar fi putut costa viața (în 1981), a mers în pelerinaj la Fatima ca să își exprime recunoștința față de Maica Domnului și, ca ofrandă, să îi dăruiască, pentru cununa ei, glonțul pe care Papa era convins că „ea însăși îl deviase” – glonțul a fost fixat în cununa statuii Preasfintei Fecioare de la Fatima.

În acest loc binecuvântat, care, prin gestul Sfântului Părinte, poate fi numit loc al biruinței vieții în fața pericolului lumii moderne – terorismul, Episcopii catolici de rit bizantin se roagă pentru creștinii persecutați în Orientul Mijlociu și pentru rezolvarea problemelor legate de migrație într-un mod care să îmbogățească și să salveze viața, cu accentul pus pe caritate și solidaritate, pentru că, „diversitatea nu este o amenințare, ci o comoară esențială pentru Biserica Universală”, cum a menționat într-un mesaj transmis participanților la reuniune Cardinalul Antonio Maria Veglio, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.

În comunicatul CCEE se precizează că întâlnirea, caracterizată de celebrarea zilnică a Euharistiei în diferite rituri orientale – mărturie a bogăției diferitelor tradiții liturgice din Biserica Catolică -, include și o vizită la Sanctuarul Fecioarei de la Nazaré și o rugăciune de consacrare, în Sanctuarul de la Fatima, prezidată de secretarul Congregației pentru Bisericile Răsăritene, Arhiepiscopul slovac Cyril Vasil’. Reuniunea se va încheia duminică, 23 octombrie, prin celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de Preafericitul Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscop Major de Kiev-Halyč, în biserica Preasfintei Treimi, și cu trecerea prin Poarta Sfântă a Milostivirii, cu ocazia Anului Milostivirii în Biserica Catolică.


Sursă: www.bru.ro

lunes, 17 de octubre de 2016

Obispos de Europa reflexionan sobre la atención pastoral a los migrantes católicos de ritos orientales


El encuentro anual de los obispos de las iglesias orientales católicas en Europa se desarrolla este año en Fátima, Portugal, por invitación del patriarca de Lisboa, el cardenal Manuel Clemente, presidente de la Conferencia Episcopal portuguesa. En este encuentro-peregrinación al santuario mariano de Fátima, que en el 2017 celebra el centenario de las apariciones, los obispos representantes de las 15 iglesias orientales en Europa junto a obispos representantes de distintas conferencias episcopales de países de Europa occidental (Francia, Alemania, Portugal, Reino Unido y España) debatirán sobre los desafíos del cuidado pastoral de los migrantes católicos orientales en esos países.

De hecho, informa el comunicado de la CCEE, desde la caída de los regímenes totalitarios en los países de Europa del Este, un flujo masivo de migrantes católicos de rito oriental, han iniciado una nueva vida en los países occidentales. Después de veinte años, con un flujo bastante constante de nuevos migrantes y el nacimiento de la segunda generación entre los primeros en llegar, las iglesias locales que acogen se enfrentan a nuevos desafíos en términos de preservación de la identidad cultural y eclesial de estos migrantes.

En el santuario mariano, junto al prefecto para la Congregación para las Iglesias orientales, el cardenal Leonardo Sandri, los participantes analizarán “algunas cuestiones y desafíos unidos a este particular fenómeno migratorio”. La situación económica de los países de Europa del Este que lleva a las migraciones, con la contribución del economista João Luís César das Neves, la Cuestión de la integración, enriquecida por los testimonios de una familia rumana y de una profesora que trabaja diariamente con los “hijos” de los migrantes  o la relación entre iglesia que acoge e iglesia de origen. Estos serán algunos de los temas abordados.

El encuentro, marcado por la celebración diaria de la eucaristía en varios ritos orientales, testimonian la riqueza de las distintas tradiciones litúrgicas en la Iglesia católica, prevé también una visita al Santuario de Nuestra SEñora de Nazaret y una oración para encomendarse, en el santuario de Fátima, presidida por el secretario del dicasterio vaticano, el arzobispo eslovaco Cyril Vasil’.

En el encuentro, organizado por el Consejo de las Conferencias Episcopales de Europa, CCEE, participará el cardenal Angelo Bagnasco, ya como nuevo presidente de la CCEE.

El trabajo concluirá el domingo 23 de octubre, con la celebración de la divina liturgia presidida por Sviatoslav Shevchuk, arzobispo mayor de Kiev, en la Iglesia de la Santísima Trinidad y el paso de la Puerta Santa de la Misericordia.


Fuente: www.zenit.org